Свято Стрітення.

Слово "стрітення" на старослов'янській мові означає "зустріч" - зустріч людства в особі старця Симеона з Богом. На 40-й день після народження Христа Марія принесла його до церкви, де їх зустріла праведний старець Симеон.
На честь цієї події люди всюди запалювали великі й малі свічки, як маленькі "відображення" Небесного Полум'я. Найбільш відомі "громові свічки", або "громниці". В Україні ці свічки виготовляли лише жінки, й особливо - дівчата. Вони часто робилися з трьох свічок, переплетених у косу, й які розходяться догори маленьким Тризубом - символом Всесвіття.
Під час святкового богослужіння у церкві освячують свічки, а після роздають їх прихожанам. Такі свічки дуже цінуються, їх обов'язково приносять додому і зберігають протягом року. У давнину вважалося, що вони здатні оберігати будинок від бурі та смерчу, посіви - від граду і буйного вітру, а людини - від удару блискавки, зурочення та хвороб.
Важлива традиція на Стрітення - освячення води. Стрітенську воду цінували нарівні з хрещенській. Збирали її з танучих бурульок і використовували для лікування ран і внутрішніх хвороб, від зурочення, кропили нею воїнів перед боєм. У цей день не схвалюються будь-які роботи, крім тих, що служать на благо людей. Особливо сувора заборона існує у цей день на сварки та лайку слова.
Друге значення слова «стрітення» - радість. До християнства наші предки у цей день святкували зустріч Зими з Літом. Вважалося, що у цей день зимові холоди вже відступають і надають шлях теплу.

Кiлькiсть переглядiв: 132

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.